Dans

15 Aralık 2006



Musikiye uyarak vücudun yaptığı ölçülü hareket dizisi. İlkel insanlar arasında dans, keder ya da sevinç heyecanını ifade eden bir vasıta olmuş, aşk, kin ve yüksek dinî heyecanlar dansla ifade edilmiştir. Daha ileri toplumlarda ise dans, bir eğlence vasıtası haline gelmiştir.
Dansı, başlıca şu çeşitlere ayırmak mümkündür:
1 - Savaş dansları : Bu danslar, silâhlı ya da silâhsız olarak yapılır. Silâhlı danslar, hemen her millette görülür. Özellikle Yunanlılarda Cüret dansları, efsanevî bir mahiyet almıştır.
2 - Dinî danslar : Dansların en önemlisi ve çoğu dinî törenlerde ve bir koro heyeti tarafından ya da bu koromun katılması ile yapılan danslardır. Özellikle, eski Yunanda Apollon ibadetinde yapılan danslar, dinî örnektir. Bu danslarda koro heyeti iki kısma ayrılır; bir kısmı hareketsiz durarak ya da halka meydana getirerek şarkı söyler, öbür koro ise, şarkıyı temsil eden oynak ve hareketli dans yapardı.
3 - Tiyatro dansları : Bunlar, tiyatrolarda oynanan piyeslerle ilgili olarak yapılan danslardır.
4 - Özel hayattaki danslar : Eğlence özelliğinde olan bu danslar, genel olarak törenlerde, düğünlerde ve ziyafetlerde oynanan danslardır. Bunlara ilâve olarak cambazlık, perendazlık ve el oyunları da yapılır. Düğünlerde ve çeşitli toplantılarda yapılan bu dansların yanında, çeşitli halk eğlenceleri de ve toplu olarak yapılan danslar da sayılabilir.

Kategori: EÄŸlence

Yorum Yazın

Yorum yazabilmek için giriş yapmanız gerekiyor.

Trackback  |  Bu yazının yorumları için RSS kaynağı


Kategoriler

Son Yazılar


Destekliyoruz arkadaþ - arkadas - partner - partner - arkadaþ - yemek tarifi - powermta - powermta administrator - wordpress - wordpress tema - seo - backlink - video izle - jinekolog - kadýn dogum doktoru - kadýn doðum uzmaný -